Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Asma tavan sıklıkla ofis , büro ve alışveriş merkezi gibi toplu yaşam alanlarında estetik görünümü zenginleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda asma tavanlar tesisat boruları gibi görülmesi istenmeyen kötü görüntüye sebep olan malzemelerin kapatılması için de sıklıkla kullanılmaktadır.

Asma tavan uygulaması kolay ve kısa sürede tamamlanabilmektedir. Asma tavan uygulaması kabaca tabiriyle mevcut tavanın altına yeni bir tavan yapısının oluşturulmasına denir. Asma tavan uygulamasına başlamadan önce ilk olarak tavanın ölçüsü alınmalıdır. Tavanda herhangi bir yamukluk varsa asma tavan ile bu yamuklupğun düzeltilmesi gerekmektedir. Bu yüzden ölçü alma aşaması oldukça önemlidir. Asma tavan mevcut tavana oturtulan demir materyallerin üzeine yerleştirilerek uygulanır. Bu yüzden alınan ölçüler doğrultusunda ilk olarak demir materyaller tavana uygulanır. Demir materyaller tavana uygulandıktan sonra ölçülere göre kesilmiş olan asma tavan levhaları tavana yerleştirilir. Köşerlerine derz bandı ve alçı uygulaması yapılarak levhalar yerine sabitlenir. Daha sonra asma tavana eğer uygulanacaksa boya ve şekillendirme işlemleri yapılır. Asma tavan uygulaması bu şekilde tamamlanmış olur.

Asma tavan uygulamasında çalışılacak olan usta ya da firma çok önemlidir. En ufak bir hata da asma tavanın yanlış yapılmasından kaynaklı olarak dayanıklılıkta bir sorun ortaya çıkabilir. Asma tavan yere düşebilir ya da aldığı darbeler sonucu tekrar yapılmak zorunda kalabilir. Asma tavan uygulaması kullanışlı ve estetik açıdan güzel görüntüsü açısından sık tercih edilmesine karşın iyi bir ustayla çalışılmadığı sürece iyi bir verim alınması imkansız olmaktadır.